800 - 721 - Zdravotně technické instalace budov

C

Centrální (sací) jednotka je v podstatě výkonný vysavač, který má speciálně upravený vstup pro potrubní rozvod, výstup pro výfuk nasátého vzduchu mimo objekt a velkou nádobu na vysáté nečistoty.
Centrální vysávání se skládá z centrální (sací) jednotky, zpravidla umístěné mimo obytné místnosti, a potrubního rozvodu instalovaného v hrubé stavbě do podlah a zdí objektu. Na potrubním rozvodu jsou osazeny koncové prvky (zásuvky, podlahové štěrbiny, atd.) pro ovládání sací jednotky centrálního vysavače.

D

Demontáž je odpojení zařízení od rozvodů a upevňovacích prvků včetně odstranění těchto prvků; zařízení je po eventuální nutné opravě použitelné na jakémkoliv objektu.
Domovní část plynovodní přípojky je:
a) nízkotlaká přípojka od venkovního uzávěru po hlavní domovní uzávěr včetně,
b) středotlaká regulační stanice, umístěná mimo budovu a nízkotlaké potrubí od regulační stanice po hlavní domovní uzávěr včetně,
c) středotlaká regulační stanice, umístěná na vnější fasádě budovy a nízkotlaké potrubí od regulační stanice po hlavní domovní uzávěr včetně.
Domovní část vodovodní přípojky je vodovodní potrubí od vodoměru umístěného ve vodovodní šachtě mimo budovu až k hlavnímu uzávěru vody v budově

N

Normalizované uložení je uložení podle ON 13 0502 (výrobky JKPOV 423 9 díly k potrubí průmyslovému) a dále výrobky JKPOV 552 821 materiál instalační pomocný.

O

Odmontování je odpojení zařízení od rozvodů a upevňovacích prvků s ponecháním v prostoru technologické manipulace pro následující zpětnou montáž.
Odpadní potrubí je většinou svislé, odvádí odpadní vody do svodných potrubí a dělí se na splašková (odvádějící splaškové vody z připojovacích potrubí) a dešťová (odvádějící srážkové vody ze střech).

P

Předstěnové instalace jsou nosné rámové konstrukce pro montáž závěsných klozetů, umyvadel, bidetů a pisoárů.
Připojovací potrubí je potrubí nacházející se mezi zařizovacím předmětem a splaškovým odpadním nebo svodným potrubím.

S

Stroje a zařízení je strojní vybavení staveb, připojené k rozvodům vnitřních instalací, které nejsou zařizovacími předměty náležejícími do částí A 05, B 05, C 05 tohoto sborníku.
Strojní vybavení je doplňující vybavení ZTI, umožňující napojení vnitřních instalací na vlastní zdroj nezávadné vody, její čerpání nebo přečerpání, regulaci, úpravu, jištění, měření a kontrolu funkce tohoto vybavení.
Svodná potrubí je potrubí vedené pod podlahou v zemi nebo pod stropem nejnižšího podlaží budovy a odvádějící odpadní vody od odpadních nebo připojovacích potrubí.

V

Větrací potrubí je potrubí, které slouží k větrání vnitřní kanalizace. Hlavní větrací potrubí je pokračováním splaškového odpadního potrubí nad střechu.
Vnitřní kanalizace jsou odpady a svody uvnitř budov až po revizní šachtu (včetně této šachty) nebo čisticí kus umístěný na hlavním svodném (ležatém) potrubí vedeném z budovy. Součástí vnitřní kanalizace jsou také vnější dešťové odpady až po patkové koleno včetně přechodu z litiny na kameninu. Součástí vnitřní kanalizace nejsou kanalizační potrubí (svody), která pod budovou podcházejí, nejsou-li na ně napojena odpadní potrubí budovy.
Vnitřní plynovod je nízkotlaký rozvod plynu (zemní plyn, metan, propan-butan, atd.) v budově, který začíná hlavním domovním uzávěrem a končí uzávěry pře spotřebiči. Součástí plynovodu je i domovní část plynovodní přípojky.
Vnitřní vodovod je vodovodní potrubí uvnitř budov až po vodoměr. Je-li vodoměr osazen ve vodoměrné šachtě mimo budovu, je vnitřním vodovodem potrubí uvnitř budovy až po hlavní uzávěr v budově včetně uzávěru. Součástí vnitřního vodovodu je i potrubí v domovní části vodovodní přípojky včetně uzávěru. Součástí vnitřního vodovodu jsou i sekundární rozvody TV v kanálech od protipříruby rozdělovače ve výměníkové stanici po protipřírubu rozdělovače v budově.
Výměna je demontáž původního zařízení a osazení nového zařízení nebo jeho části za účelem jeho uvedení do dosavadního nebo provozuschopného stavu.

Z

Zařizovací předměty jsou zařízení ZTI napojená na rozvody vnitřních instalací (kanalizací, vodovod nebo plynovod), která slouží k odběru nebo spotřebě rozváděných médií (vody, plynu) a odvodu splašků.
Zpětná montáž je montáž odpojeného stávajícího zařízení, popř. i opraveného zařízení, zpět na původní místo osazení, a to bez úprav připojení a uložení.

© RTS, a. s. | Lazaretní | 615 00